ASUKKAAN OHJEITA

Hanki kotivakuutus tai siirrä olemassa oleva uuteen kotiin. Huomaathan että vuokra-asunnon sopimusehtomme edellyttävät laajan kotivakuutuksen voimassaoloa koko vuokrasuhteen ajan. Kotivakuutus turvaa tavarasi, jos esimerkiksi puhelimesi hajoaa, polkupyöräsi varastetaan tai pesuallas rikkoontuu kun sen päälle putoaa jotain. Kotivakuutuksesta voi myös hakea korvausta, jos vahingossa aiheutat huoneistossa vahinkoja. Ilman vakuutusta vastuusi esimerkiksi vesivahingosta voi helposti nousta kymmeniintuhansiin euroihin. Kotivakuutus on sinun turvasi. 

Vuokrasuhteen alussa tehdään huoneiston alkutarkastus yhdessä vuokranantajan kanssa. Kaikki havaitut viat ja puutteet (esim. halkeamat, kolhut, reiät seinissä, naarmut ym. jäljet sekä puuttuvat varusteet ja viat kodinkoneiden toimivuudessa) kirjataan alkutarkastuspöytäkirjaan. Näin toimittaessa vuokrasuhteen päättyessä ei synny epäselvyyttä siitä, onko vika tai puute syntynyt huoneistossa oman vuokrasuhteesi aikana. Vuokrasuhteen aikana voit kiinittää tauluja seinään pienellä naulalla, ruuvilla kiinittäminen on kielletty. 

Tutustu taloyhtiön tiloihin ja testaa avainten toimivuus. Ota selvää myös käytössäsi olevista muista tiloista, kuten häkkivarastosta. Jos tarvitset autopaikkaa, saunavuoroa tai pesutupaa, ole yhteydessä isännöitsijään. Muuton yhteydessä saat tärkeät yhteystiedot vuokranantajalta.

Hoida huoneistoa huolellisesti ja ilmoita mahdollisista puutteista viipymättä. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan huoneistolle vuokrasuhteen aikana aiheutuvat vahingot. Esimerkiksi huolimaton vedenkäyttö, huonekalujen siirtely vetämällä lattiapintoja vaurioittaen, reikien seinään poraaminen tai lemmikkieläinten aiheuttamat vauriot oikeuttavat vuokranantajan vaatimaan vuokralaiselta vahingonkorvausta aiheutuvista korjauskustannuksista. Huoneiston vaurioitumista ja vahingonkorvausvastuun syntymistä voi välttää siivoamalla säännöllisesti ja noudattamalla huoneiston hoito-ohjeita. Ilmoitathan vuokrasuhteen aikana sattuneista vahingoista ja puutteellisuuksista aina viipymättä vuokranantajalle, isännöitsijälle ja/tai huoltoyhtiölle. Haluamme mahdollistaa allergisille asukkaille nyt ja tulevaisuudessa eläinpölyttömän kodin, siksi kaikissa vuokrattavissa asunnoissamme on lemmikkieläimet kielletty.

Seuraa kodinkoneiden ja liitäntöjen kuntoa. Tarkkaile vuotokaukaloa, letkuja ja liitäntöjä säännölisesti asunnon vuokrasuhteen aikana ja muista aina tulppaus, jos poistat astianpesukoneen tai pyykinpesukoneen liitännöistään. Jos epäilet vuotoa tai muuta vikaa käyttölaitteissa tai vesiliitännöissä, ilmoita asiasta välittömästi vuokranantajalle. Pikaisia toimia vaativat viat (selvä vuotovahinko) ilmoitetaan taloyhtiön huoltoyhtiölle välittömästi. Huoltoyhtiön yhteystiedot kannattaa tallentaa puhelimeen. Jos asennat huoneistoon vuokranantajan luvalla oman astianpesukoneesi, se on tehtävä ammattilaisen toimesta. Asennustodistuksen saaminen turvaa selustasi, sillä vastuu asennuksesta kuuluu tällöin asentajalle. Kotivakuutus ei välttämättä korvaa mitään, jos asennuksen on tehnyt itse väärin ja siitä aiheutuu vesivahinko. Muista ettei pyykinpesu- ja astianpesukoneita saa jättää päälle jos lähdet kotoa, sulje myös koneiden vesihana heti ohjelman päätyttyä. Jos huoneistossasi on vikavirtasuojat, muista tehdä säännöllinen suojaustestaus. Integroitujen jääkaappien kanssa kannattaa olla tarkkana; oven lokeroihin on viisasta laittaa vain kevyitä tavaroita sillä painava kuorma ovessa saattaa rikkoa saranat.

Lattiakaivon puhdistaminen on helppo tehdä itse ja kuuluu vuokralla asuvan velvollisuuksiin. Vaikka homma saattaa ällöttää, on se tehtävä säännöllisesti vahinkojen välttämiseksi. Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivo säännöllisesti tarpeen mukaan tai vähintään kerran kuukaudessa. Jos lattiakaivoa ei puhdisteta säänöllisesti, lattiakaivoon kerääntynyt lika tukkii kaivon. Vesi ei kulje tukkeutuneessa kaivossa normaalisti ja jää seisomaan kylpyhuoneen lattialle. Tukkeutunut lattiakaivo voi aiheuttaa kalliin vesivahingon.

Pienetkin maalaamiset ja tapetoinnit vaativat vuokranantajan suostumuksen. Kysy aina vuokranantajalta lupa muutostöillesi, kaikista huoneiston korjaus- ja muutostöistä sovitaan tarkemmin kirjallisesti. Sopimukseen kirjataan käytettävä materiaali ja saavatko muutokset jäädä huoneistoon vuokrasuhteen päättyessä. Samalla voidaan sopia siitä, hyvitetäänkö hankkimiesi materiaalien osuus vuokrassa. 

Noudata vuokrasopimusta ja hoida vuokranmaksusi aina ajallaan. Vuokrasopimus käydään läpi yhdessä vuokranantajan kanssa ennen sen allekirjoittamista. Varmista että ymmärrät vuokrasopimuksen ehdot. Allekirjoittaessasi vuokrasopimuksen sitoudut maksamaan vuokran ajallaan ja hoitamaan muut vuokrasopimuksen velvoitteet.  Toistuvat vuokranmaksun laiminlyönnit johtavat vuokrasopimuksen päättämiseen ja mahdollisesti maksuhäiriömerkintään. Ilmoita vuokranantajalle etukäteen, jos syystä tai toisesta joudut joskus maksamaan vuokran myöhässä. Ongelmia voidaan ratkoa usein yhdessä sopimalla. 

Tutustu taloyhtiön järjestyssääntöihin. Järjestyssäännöt ilmaisevat talon tavat eli sen, kuinka taloyhtiössä on tarkoitus elää. Hiljaisuusaika on yleensä määritelty järjestyssäännöissä. Myös yhteisten tilojen, kuten pesutuvan, pihan ja vaikkapa tupakointipaikan käyttöä koskeviin sääntöihin kannattaa tutustua ennakolta, jotta yhteiselo taloyhtiössä olisi mahdollisimman mukavaa. Huomioi muiden asumisrauha ja -mukavuus, vaikka erityisiä järjestyssääntöjä ei olisikaan. Häiritsevän elämän viettäminen tai muiden järjestyshäiriöiden aiheuttaminen voi olla jopa peruste vuokrasuhteen purkamiseen.

Tutustu kodinkoneiden käyttö- ja huolto-ohjeisiin sekä suorita ohjeiden mukaiset huoltotoimenpiteet. Vuokralaisen vastuulla on huolehtia kodinkoneiden huoltotoimenpiteistä, esimerkiksi nukkasihdin puhdistaminen, palovaroittimen toimintakunnosta huolehtiminen, astianpesukoneen puhdistaminen, liesituulettimen rasvasuodattimien pesu ja tarvittaessa vaihtaminen, korvausilmaventtiilien suodattamien vaihto sekä kiinteiden valaisimien valonlähteiden uusiminen. Mikäli huoneistossa on keraaminen tai induktioliesi, huomioi ettei kuumaa uunipeltiä saa nostaa uunista suoraan keraamisen liesitason päälle, sillä se saattaa aiheuttaa lasin halkeamisen. Myös kattilan ja tason väliin jäävä vesi voi aiheuttaa lasin halkeamisen, varmista siis että kattilan pohja on kuiva ennenkuin laitat lieden päälle. Osassa asunnoistamme on massiivipuiset keittiötasot, muistathan käsitellä niitä varoen ja käsitellä ne pari kertaa vuodessa sopivalla käsittelyaineella. 

Ole aktiivinen vuokranantajan suuntaan. Jos jokin asia harmittaa tai ilostuttaa -kerro siitä meille. Toivomme että pysyt asukkaanamme kauan, joten kuulemme mielellämme mikä lisäisi asumisviihtyvyyttäsi entisestään. Lähetämme vuosittain asukkaillemme kyselyn Onnenkoti vuokrakotien viihtyvyydestä ja toiminnasta.

Toivomme että asut kodissasi pitkään. Jos on kuitenkin aika siirtyä eteenpäin niin kerrothan ajoissa suunnitelmistasi. Autamme sinua löytämään uuden vuokra-asunnon verkostojemme kautta ja autamme tarvittaessa omistusasunnon hankinnassa.

Onnea uuteen kotiin!